Eremiten (The Hermit)

Eremiten (The Hermit)Eremiten kallas ”den filosofiske vise mannen”. Den universella principen här är att lyssna inåt, komplettera det som saknas och att ta tid för sig själv i stillhet. Kortet styrs av stjärntecknet Jungfrun. Siffran 9 står för avslutningen av en cykel och att kunna komma tillbaka dit man började. Den står också för visdom, medkänsla och tolerans.

Den här Arketypen representerar alla visa och heliga människor som har dragit sig undan världen för att kontakta sin inre vägledning och en större kraft i universum. Därför kopplas ofta munkar, nunnor, retreat och spa till detta kort.

Han är någon som vågar gå sin egen väg och lyssna till sin egen ”inre trumslagare”. Bekräftelse från andra är något han inte värdesätter så högt.  Vissa drar sig undan frivilligt medan andra blir tvingade till det av omständigheterna. Det kan komma i form av kroniska sjukdomar, arbetslöshet eller någon annan yttre omständighet. Det blir en slags reträtt där vi dras undan från den yttre världen och får perspektiv på vår situation och hinner ifatt oss själva.

Eftersom Jungfrun styr detta kort så blir detaljer, natur, skönhet och renhet viktiga nu. ”Det vackraste på jorden är bara redlighet ty det gör ensamt liv till liv och verklighet”, som Karin Boije skriver i en dikt.

Figuren på kortet bär ofta en lykta och det står för att han går före och lyser upp vägen för andra. Han är en modig figur som är villig att möta sina egna inre skuggsidor för att växa och utvecklas. Det kan innebära att han får möta andras fördömanden för att de inte förstår honom, är rädda för honom eller känner avsky för hans självständighet. Eremiten ägnar sig inte åt kallprat, stannar inte kvar i relationer som inte ger något och vågar gå sin egen väg trots att det kan bli ensamt. Han ger inget för lama kompromisser.

Möjliga tolkningar:

Du hittar ditt eget inre ljus. Du kompletterar eller avslutar något från det förflutna. Du försonas med din ensamhet och drar dig tillbaka för att bearbeta något. Du dras till meditation, yoga, qigong eller thai chi. Du får kontakt med en vis lärare eller din egen inre vägledare. Du vill ha stillhet och söker dig bort från stress. Du upplever en övergångsperiod i ditt liv. Du värderar din egen visdom och dina egna kunskaper/erfarenheter. Du är en föregångare och lär ut något viktigt. Du avslutar relationer som inte känns meningsfulla för dig. Ytlighet, kallprat och onödig lyx är inget som lockar dig längre. Du söker renhet och enkelhet.

Nyckelord:

Ensamhet, stillhet, andlig vägledning, skördetid, vila i sitt eget centrum, föregångare, retreat eller spa, healing, avsluta något, motivera och inspirera andra, renhet och enkelhet.

Frågor att ställa sig:

Har du någon olöst situation i ditt liv? Har du några oavslutade relationer?

Affirmation:

Jag njuter av min ensamhet och kan avbryta den när jag vill.

Läs mer om: Ödeshjulet