Narren (The Fool)

Narren (The Fool)Narren kallas ”den som vandrar utan rädsla”. Den universella principen här handlar om modet att ge sig hän och våga uppleva det nya i livet. Kortet styrs av planeten Uranus. Nollan står för allt och inget. Den har inget värde i sig men höjer värdet i förhållande till andra, som nollorna i en miljon t ex. Talet 22, mästarnumret, kopplas också till detta kort.

Detta kort står för att ge form åt nya projekt med nyfikenhet och glädje.   Frihet och mod är egenskaper som hör Narren till. Han går vart han vill, tillhör ingen och är den ende som vågar säga sanningen till kungen.

Det är jokern som passar in överallt och ingenstans. Han är Tarotlekens huvudperson och det är om honom, och hans vandring, leken berättar. Han avbildas ofta med ett knyte på en käpp över ena axeln.

Snusmumriken i berättelsen om Mumintrollen som säger att en sång är bättre än en kappsäck när vägen verkar lång är en typisk narr. Han är orädd, lekfull, har tillit och optimism i övermått. Tyvärr ses han ibland som en dåre men är egentligen en medveten och upplyst person. Den leende Buddhafiguren, alla Gurus och heliga män är Narren i sin högre aspekt. Han är den som kopplar ihop början och slutet, medvetet och omedvetet. Många ser honom som både man och kvinna, alltså androgyn. Gränsöverskridande, sanningssägare och intuitiv konstnärssjäl. Den negativa aspekten av honom är hans ansvarslöshet och oberäknelighet.

Möjliga tolkningar av kortet:

Det är dags att fatta mod och förverkliga sina kreativa projekt och drömmar. Du bör följa ditt hjärta och göra det du brinner för. Ha modet att vara den du verkligen är utan rädsla och utan att bry dig om vad andra tycker och tänker om det. Ha tilltro till livet och våga uppleva äventyr. Vara öppen och nyfiken som ett barn. Försök att vara totalt närvarande i nuet och våga ta risker. Vänta dig det oväntade. Du är i ett känsligt övergångsskede i livet. Se upp med övermod och impulsivitet men låt inte andra styra dina beslut.

Nyckelord:

Öppenhet, tillit, ta risker, mod att stå på sig, frihet, oberoende, kreativitet, potential, ett språng i din utveckling och att lyssna till ditt eget hjärta.

Frågor att ställa sig:

Vilken är din rädslas tiger? Hur ser ditt modiga språng ut och i vilken riktning är det? Vad vill ditt hjärta? Vilka människor vill du ha runt omkring dig? Vilka är dina behov just nu?

Affirmation:

Jag följer nu mitt hjärta. Jag är öppen och redo att följa det varthän det än leder mig.

Läs mer om: Magikern