Djävulen (The Devil)

Djävulen (The Devil)Han kallas ibland ”den som skojar, arbetar och stabiliserar”. Den universella principen här handlar om att se med humor på vad som kan ses som våra sämre sidor. Kortet styrs av stjärntecknet Stenbocken. Talet 15 blir 6 om man lägger ihop siffrorna 1 och 5 och 3 sexor räknas ibland som Djävulens eget tal.

Halvguden Pan, Bacchus och Näcken är figurer som kopplas till detta kort. Dessa tre är alla knutna till naturens krafter och våra egna begär. Lucifer är ängeln som ville ha mera makt och som störtades ner i avgrunden av en arg Gud.

Kopplingen till kortet De Älskande är ingen slump.

Samma kärlekspar som fanns på bild där, avbildas ofta även på detta kort, men de är då sammankedjade. Kortet handlar bland annat om att vara slav under materialism, passion och sina egna begär. Vi talar här om besatthet, mörka sidor, beroende, lögner, manipulation och destruktivitet. De sju dödssynderna passar bra in på detta kort. Dogmatism, fanatism, diktaturer och sekter blir det i större skala.

Psykoanalytikern Jung menar att varje del av det mänskliga psyket som stängs av från helheten blir vår så kallade skuggsida. Den existerar som en kraft i vårt undermedvetna. Denna del kan bli ondskefull och destruktiv om den inte omvandlas till andlig och kreativ kraft med olika tekniker. Munkar och nunnor har t ex alltid vetat att genom avhållsamhet kan den sexuella kraften kanaliseras till andlig upplysning. Den fysiska och den andliga nivån behöver stå i kontakt med varandra så att energin kan flöda fritt mellan dem. Ande och materia, kropp och själ, i balans alltså. Tricket är att inte överdriva åt något håll så att bruk blir missbruk och behov blir beroende. Du bör ha makten över dina begär, inte tvärtom.

En annan sida finns också vad gäller Djävulen. Då pratar vi om humor, glädje, fest, sund sexualitet, kreativitet och att ge sig hän åt något man brinner för. Det handlar också om vår fria vilja. Eva åt av äpplet från kunskapens träd på gott och ont står det i bibeln. Hon bröt mot reglerna, syndade och följde sina egna begär men längtan efter kunskap var för stor. Var och en av oss behöver möta våra skuggsidor och på så sätt få mera kunskap om oss själva och därmed bli starkare som människor. Det finns inga misslyckanden, bara erfarenheter.

Möjliga tolkningar:

Positiv tolkning:

Du utstrålar en stark kreativitet. Du är sunt sexuell och sensuell. Du är jordad och grundad. Du har humor. Du ser ”under ytan” på saker. Du vill ha mera kunskap. Du har utstrålning och humor.

Negativ tolkning:

Du upplever förvirring, hämndbegär, rädsla, förtryck, ofrihet, manipulation och känner dig utnyttjad. Du låter din passion styra ditt omdöme. Du känner dig begränsad och känner dig styrd av egna eller andras begär. Du möter olika frestelser. Du blir någons syndabock eller upplever dig själv som martyr. Du dras till människor eller vanor som inte är bra för dig.

Nyckelord:

Humor, sexualitet, sensualism, begär, kreativ energi, egoism, materialism, syndabockar, karisma, ofrihet/frihet, synd, manipulation, lögner, otrohet, missbruk, ondska, destruktivitet och fanatism.

Fråga att ställa sig:

Har du någon önskan eller något begär du inte erkänner?

Affirmation:

Jag är mästaren i mitt eget liv.

Läs mer om: Tornet